ciska van der putten


Ciska van der Putten en haar shetlanders: topsport pur sang

Mag ik me even voorstellen
Ik ben Ciska van der Putten – Koomen, woon in de Wieringermeer en ik rijd fanatiek met mijn Shetlandpony’s voor de wagen. Dit is begonnen met recreatief mennen tot ik Rosy van Marssum (kroon prestatie elite sport-AA, v. Willem van de Schaapshoeve KEUR, m.Terry van stal ’t Hurkske kroon preferent) kocht, die het zo fijn oppakte, dat ik wedstrijden ben gaan rijden. Onze voorzichtig gestelde doelen werden super snel behaald waardoor ik de lat steeds een beetje hoger legde.

Met Roos begon alles
Roos liep uit eindelijk ZZ dressuur en ZZ vaardigheid. Naast gewoon onze wedstrijden te rijden hebben we zelfs in het ZZ op de Hippiade mogen starten! Hiernaast wordt ze thuis ook onder het zadel gereden en soms op bixie wedstrijden uitgebracht. Tijdens de Shetland wedstrijden start ik Roos ook regelmatig in de klasse Midden2 aan de lange teugel. Haar ABOP-A predicaat heeft ze ook onder het zadel behaald. Inmiddels rijd ik met Roos wat minder fanatiek, omdat ik met mijn jonge pony’s nieuwe uitdagingen heb. Roos gaat nog wel regelmatig mee tijdens minimarathons en binnenkortrijden we onze eerste mendurance wedstrijd. Roos haar laatste goede prestatie was op het Nederlands kampioenschap indoor marathon op 7 februari 2015 in Hellendoorn, hier werd ze kampioen in de sulky klasse.

Een waardig opvolger
Benno van stal Denci (sport-A 1e premie, v. Victor van stal Weytendeal ABOP-A, m. Whitney v.d. Vogelenzang kroon prestatie elite sport-AA) is op dit moment mijn belangrijkste wedstrijdpony. Hij loopt M dressuur en zal binnenkort Z vaardigheid starten. Hij loopt ook samen met Roos in het 2-span minimarathons en vindt dit geweldig om te doen. Hij loopt klasse licht aan de lange teugel en ook hij wordt thuis onder het zadel gereden. Benno laat zien, dat keuringen en sport heel goed samen kunnen gaan. Hij behaalde in 2011 het ruinen kampioenschap op de premiekeuring Noord-Holland. Benno zijn beste recente prestatie was een mooie 3e plaats in de klasse L op het indoor districts kampioenschap 22 februari 2015 in Leusden.

Toekomstmuziek
Deedee van stal Denci (2e premie, v. Chris van de Provincialeweg KEUR, m. Rosy van Marssum kroon prestatie elite sport-AA) wordt op dit moment wedstrijd klaar gemaakt, 4 april op de Indoor Shetland wedstrijddag in Maren-Kessel heeft ze haar wedstrijddebuut gehad in de klasse L dressuur en M vaardigheid. Ze heeft onder het zadel haar eerste bixie wedstrijd al gelopen en hier een prachtige 2e prijs behaald. Ik verwacht snel het sport-B predikaat voor haar aan te kunnen vragen.

Voor de toekomst heb ik nog een veelbelovende 3-jarige merrie staan, Faya van stal Denci. Ik hoop dat die het net zo fijn gaat doen als haar moeder Whitney van de Vogelenzang (kroon prestatie elite sport-AA, ZZ dressuur, ZZ vaardigheid) en haar halfzusCaya van stal Denci (sport-AA, M dressuur, Z vaardigheid).